‘11

 

Noresson

 

 

Soppor

 

Trattkantarellsoppa          ca 4 port

 

1 liter färska rensade trattkantareller eller

3 – 4 dl förvällda (ca 200 g) eller

1 dl torkade

 

1 + 3 msk smör

1 liter grönsaksbuljong – tärning

½ dl torr sherry

½ dl finhackad lök

½ dl fint tärnade morötter

½ tsk timjan

1 msk tomatpuré

3 msk vetemjöl

2 dl crème fraiche

ca ½ tsk salt

½ - 1 krm cayennepeppar

kryddkrasse till serveringen

 

1. Skär svampen i mindre bitar. Torkad blöts först upp (ca tre timmar). Lägg svampen med 1 msk smör i en kastrull och koka under lock tills Du får ut maximalt svampspad. Tag av locket och koka in resterande svampspad så du får en så koncentrerad smak som möjligt. Lägg i lite smör och fräs upp en kort stund.

 

2. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela småkoka medan du hackar grönsakerna. Hacka löken mycket fint och tärna morötterna mycket fint.

 

3. Fräs morötter, timjan och lök i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en liten stund tills det blir väl blandat.

 

4. Späd med svamp och vinbuljongen i omgångar under vispning och under småkokande. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

 

5. Lägg i tre matskedar grönmögelost och låt denna smälta.

 

6. Klart för servering.

 

Servera med en torr god sherry.

 

 

Osttoast

 

Riv några dl västerbottenost. Fördela den rivna osten på ett bakplåtspapper i små högar som vid havreflarnsbak.

 

Gratinera i ugnen till flarnet flutit ut och fått en fin färg. Var mycket försiktig så att det inte bränns vid, det får då en mycket frän smak.

Osttoast